Vijesti

GOLF - Cres i Lošinj


Golf Matalda - jedan od najvećih turističkih investicija u RH

Jadranka će u golf-resort na Cresu uložiti 50 milijuna eura

Nakon promjene u vlasničkoj strukturi, lošinjska hotelska kompanija Jadranka nastavlja s velikim investicijama.
Potkraj kolovoza s Krčkom biskupijom potpisala je ugovor o pravu građenja na Mataldi u predjelu Punta Križa na Cresu, čime su i službeno stvoreni preduvjeti za realizaciju projekta Golf Matalda, vrijednoga 50-ak milijuna eura. Na neuređenom zemljištu veličine oko 318 ha gradio bi se turistički kompleks s dva golf-igrališta, luksuznim hotelom i nizom bungalova, odnosno vila. Ugovorom su određeni vrlo precizni uvjeti realizacije investicije, uključujući i financijske benefite koje bi trebala ostvariti biskupija, ali i gabariti projekta koji je među najvećim turističkim investicijama u Hrvatskoj. Građevine bi se realizirale na oko 24% zemljišta, a ostatak bi ostao pod maslinicima koje će biskupija i dalje obrađivati.


matalda-mali-losinj-course-and-hotel-visualisation-940x528.jpg


Od izgrađene površine najveći dio (65 ha) odnosio bi se na dva golf-igrališta, dok bi preostalih 12 ha zauzeli smještajni kapaciteti, popratne zgrade te vodene površine. Jadranka planira na Mataldi graditi hotel s 146 smještajnih jedinica, vile i bungalove kapaciteta 41 smještajne jedinice, heliodrom te jednu crkvenu zgradu. Uređenje svih zgrada, okoliša i samih golf-terena planira se u duhu postojećeg prostora s maksimalnim uklapanjem u okoliš. Golf-igrališta, pak, trebala bi biti djelo poznatoga južnoafričkog golfera i dizajnera igrališta Erniea Elsa. Njegova tvrtka Ernie Els design već je angažirana na izradi projektne dokumentacije, a u Jadranki računaju da bi Elsova globalna reputacija, uz povoljne klimatske prilike, mogla biti vrlo važan faktor u privlačenju golfera iz Europe.

Procjenjuje se da u svijetu ima 80-ak milijuna golfera, a samo u europskim državama oko 4,4 milijuna ljudi koji se bave golfom. Investiciju na Mataldi u Jadranki vide kao način ulaska u novi tržišni segment, ali i sinergijsku polugu za poboljšanje vrijednosti investicijskog ciklusa kojim u kratkom roku planiraju sve objekte dovesti na razinu četiri ili pet zvjezdica. Uz najave ulaganja u internacionalizaciju lošinjskog aerodroma, ono  u golf-kompleks na Cresu čini se logičnim smjerom razvoja. Gradnja bi trebala trajati do dvije godine, no da bi počela, valja proći kompleksan regulativni proces izdavanja dozvola, koji uključuje i promjene lokalnoga i županijskog prostornog plana.


S-golferima-na-Puntu-Kriza-stize-i-nova-radna-snaga.jpg


Kompleks na Mataldi zapošljavat će stotinjak ljudi, a jedan od najvećih izazova pri realizaciji, osim financijskog, bit će okolišni jer golf često znači i znatne intervencije u prostor te goleme količine vode. Iz Jadranke poručuju da će primijeniti najviše standarde zaštite okoliša. Ekoprovjeru i nadzor radova obavljat će i tvrtka GEO Legacy, koja ima globalni ugled u tim poslovima. Obavljat će se hidrogeološka ispitivanja mogućnosti dobivanja vode na lokalitetu uz uvjet da to ne smije biti vezano s crpljenjem Vranskog jezera. Preostala voda dobivat će se desalinizacijom, za 50 sušnih dana u godini i posebnim "golf-jezerima".

Izvor: Poslovni dnevnik - Marko Biočina

5. ožujka 2017.
 
 

Prilika

Pogledajte nekretnine koje su po našoj procjeni isplative za kupnju.

pogledaj sve

Izdvojeno

Pogledajte nekretnine koje su specifične zbog uređenja ili neke druge posebne karakteristike.

pogledaj sve

Posebno

Pogledajte nekretnine koje su izuzetno rijetko u prodaji.

pogledaj sve

Vijesti

pogledaj sve


A - Muzej i izložba Apoksiomena u Malom Lošinju
5. siječnja 2024., 00:00
Mali Lošinj
5. siječnja 2024., 00:00
Zasto se obratiti Agenciji za nekretnine
5. siječnja 2024., 00:00