Vijesti

B - Lošinjski aerodrom - proširenje


Jadranka ulaže 30 milijuna eura u širenje lošinjskog aerodroma

Radi se o jedinoj privatnoj investiciji koju je Vlada dosad uvrstila na popis strateški važnih projekata.
Prvi privatni projekt koji je dobio prolaz za Listu strateški važnih ulaganja proširenje je i rekonstrukcija zračne luke Mali Lošinj. Riječ je o najmanjem aerodromu od svih u Hrvatskoj i rijetkom smještenom na otoku. Prijedlog za njegovo uvrštenje Vladi je stigao od lokalne tvrtke Jadranka, koja je u većinskom vlasništvu ruskih investitora, a koja projekt vrijedan gotovo 30 milijuna eura priprema u suradnji s lokalnom zajednicom.


LDLO_p.jpg


Jadranka, u čiju tvrtku Jadranka Hoteli je prije šest godina ušla i EBRD, prolazi ciklus ulaganja u obnovu i dizanje kategorije na razinu 4 i 5 zvjezdica u hotele. Dosad je uloženo 50 milijuna eura, a u tijeku su ulaganja u još dva hotela u visini 25 milijuna eura. Za dovršetak ambicioznih planova na raspolaganju je još 100 milijuna eura, a cilj je luksuznim i spa&health turizmom otoku osigurati cjelogodišnju sezonu. A aerodrom, premda nije sam po sebi brzo isplativa investicija, preduvjet je za takav turizam.

Postojeća pista lošinjskog aerodroma s 900 metara bi se trebala udvorstučiti, na 1800 metara. Od toga 200 tisuća kvadratnih metara zemljišta je državnom vlasništvu, pa je jedan od zahtjeva za realizaciju projekta i da država to zemljište ustupi Gradu, u čijem je vlasništvu inače oko 150  tisuća kvadrata zemljišta, dok će se značajan dio, oko 350 tisuća četvornih metara, dobiti izvlaštenjem od sadašnjih privatnih vlasnika. Privatni bi vlasnici bili obeštećeni na temelju sudske procjene vrijednosti zemljišta, dok bi zemlja prenesena na Grad bila unesena u temeljni kapital Aerodroma.

Projekt aerodroma iz Jadranke apostrofiraju kao ključnu kariku u realizaciji velikih planova koje imaju za Lošinj, jer bi njime bio uklonjen ključni problem slabe dostupnosti i prometne povezanosti koja koči razvoj Lošinja kao ekskluzivne destinacije. 

Uz snažnu potporu države za realizaciju projekta Jadranka i lokalni partneri, prvenstveno Grad, računaju da bi projekt nove zračne luke mogao biti u funkciji već u sljedećoj sezoni.

Proširenjem bi se već u 2015. doseglo 1400 sletanja i uzletanja i 30.000 dolazaka i odlazaka, a procjene su da bi se do 2019. taj broj povećao 3.520 dolazaka i odlazaka zrakoplova, odnosno 112.000 iskrcaja i ukrcaja 2019. godine.

Aerodrom nije i jedini projekt kojeg je Jadranka kandidirala za stjecanje statusa strateški važnog ulaganja za državu. Ponudili su još i projekt ulaganja u izgradnju marine u sklopu gradske luke na otoku za minimalno 200 jahti i megajahti, uz mogućnost proširenja na 400 plovila na području bivšeg vojnog kompleksa Velopin. No, interes je u međuvremenu Jadranka iskazala za drugu lokaciju, trenutni MORH-ov kompleks Kovčanje.

Izvor: Poslovni dnevnik - Marija Brnić

5. ožujka 2017.
 
 

Prilika

Pogledajte nekretnine koje su po našoj procjeni isplative za kupnju.

pogledaj sve

Izdvojeno

Pogledajte nekretnine koje su specifične zbog uređenja ili neke druge posebne karakteristike.

pogledaj sve

Posebno

Pogledajte nekretnine koje su izuzetno rijetko u prodaji.

pogledaj sve

Vijesti

pogledaj sve


A - Muzej i izložba Apoksiomena u Malom Lošinju
5. siječnja 2024., 00:00
Mali Lošinj
5. siječnja 2024., 00:00
Zasto se obratiti Agenciji za nekretnine
5. siječnja 2024., 00:00